Werkvormen

De goede combinatie voor een snel herstel vinden…..

De therapeutische consulten bestaan uit een combinatie van verschillende werkvormen welke gekoppeld zijn aan de 5 natuurgerichte principes;

Energie:

Energetische massage
Dorn methode


Prikkeloverdracht:

Bindweefsel massage
Voetreflex massage
Mobilisaties / Oscillaties
Breuss massage
Triggerpointtherapie
Ooracupunctuur of oorreflexologie
Medical taping
Dry Needling


Drainage:
     

Klassieke massage
Sportmassage
Hot Stone massage
Breuss massage
Manuele Lymfedrainage


Voeding:

Gezonde voeding en levensstijl

Psyche en het (on)bewust ziekmakend gedragspatroon:               

Haptonomische ontspanningsmassage
Oefentherapie
Ontspanningsmethode
Hoofdpijn bestrijding

Werkvormen

Energetische massage:     

Deze massage wordt gegeven eventueel in combinatie met Reiki. Dit is een heel rustige en ontspannende massage waarbij zowel effleurages (strijkingen) als pulsing (wiegen) in voorkomen. Door te voelen wat er gebeurt gaat de energie stromen. Deze massage gaat in alle stilte.

Dorn methode:

De Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. Deze methode kan gebruikt worden bij klachten die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom, zoals:

 • (Lage) rugpijn
 • Ischias, spit
 • Scoliose
 • Bekkeninstabiliteit
 • Hoofdpijn
 • Nek- en schouderklachten
 • Spijsverteringsklachten
 • Menstruatieklachten

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. Dit heeft invloed op de wervelkolom met verschillende klachten als resultaat.

Het “langere been” kan korter worden gemaakt door het teveel aan ruimte in het heupgewricht, kniegewricht en wervel/bekkengewricht op te heffen.

Door lichte druk van de duim zal de wervel zijn natuurlijke plaats weer in gaan nemen. Tijdens deze behandeling zal de cliënt zwaaien met één van de ledematen. Dit zorgt ervoor dat de spieren ontspannen zijn en de “correctie” niet tegen zullen houden.

Bindweefselmassage:

Bindweefselmassage is een reflexzone methode en kan worden toegepast als ondersteunende werkvorm bij blessures, en diverse andere lichamelijke en geestelijke klachten. Hierbij geef je door middel van verschillende technieken een mechanische prikkel aan de huid. Deze prikkel heeft effect op gerelateerde spiergroepen, gewrichten en organen. De doorbloeding wordt beter door de stimulatie van de zenuwuiteinden gelegen in de huid en het onderhuids bindweefsel.

Voetreflex massage:

In deze praktijk wordt voetreflex massage als aanvulling gebruikt op de behandeling.

Mobilisaties/Oscillaties:

Door mobilisaties/oscillaties van de wervelkolom of andere gewrichten worden de beweeglijkheid van deze gewrichten en de wervelkolom verbeterd daarnaast heeft het een sterk pijndempend effect.

Breuss-massage:

De Breuss-massage is een milde massage van de ruggenwervel.  Bij de massage wordt gebruik gemaakt van St. Jansolie. Samen werken ze door tot in de tussenwervelschijven. Beschadigde tussenwervelschijven worden gestimuleerd om zich te herstellen. Tijdens de massage krijgt ook “de Gouveneur” veel aandacht. Deze energiebaan voedt de andere energiebanen die door het lichaam lopen. Hierdoor is de Breuss-massage ook zeer geschikt voor het stimuleren van de zelfhelende energie en een goede verdeling ervan.

De massage wordt over het algemeen als zeer ontspannend ervaren.

Manuele Lymfedrainage:

Manuele lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op vochtafvoer. Dr. Vodder is de grondlegger van deze methode. Met de lymfedrainage wordt d.m.v. speciale technieken het gehele lymfestelsel aangezet om een verbetering van de afvoer van lymfevocht te bewerkstellen. Gifstoffen worden bij deze drainage sneller afgevoerd met als resultaat een verbetering van celstofwisseling.

De techniek kenmerkt zich door een zeer rustig tempo, lage intensiteit en weinig druk. Ofschoon deze massagevorm bestaat uit een lichte aanraking van de huid en het direct daaronder liggende weefsel is het effect van een lymfedrainage heel groot. Het heeft een diepe ontspannende werking en het kan verbetering geven bij o.a. hoofdpijn, chronische vermoeidheid, huidproblemen, pijnlijke benen door vocht en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

Klassieke massage:

Dit kan zowel sederend (ontspannend) als .De klassieke massage maakt veelvuldig gebruik van deze handelingen, te weten, effleurages (strijkingen), petrissages (knedingen), tapotements (kloppingen), schuddingen, vibraties en frictioneren.

Sportmassage:

Een sportmassage kan worden gebruikt om het lichaam te activeren (warming up) voor een sportprestatie of training. Na het leveren van sportprestaties kan door het stimuleren van de doorbloeding en het afvoeren van de afvalstoffen het lichaam sneller herstellen en neemt de conditie van het spierweefsel toe. Deze massage is niet alleen voor sporters maar voor iedereen met klachten van het bewegingsapparaat en wordt meestal iets steviger uitgevoerd.

Hot Stone massage:

Een Hot Stone massage is zoals het woord al zegt een massage met hete stenen. De temperatuur van de stenen waarmee de massage gegeven wordt ligt om en nabij de 45 graden. Om de stenen op te warmen en op temperatuur te houden wordt een heater gebruikt, de stenen liggen daarbij in het water.

De Hot Stone massage wordt gegeven met afgeronde basaltstenen welke de eigenschap hebben om lang de warmte vast te houden

Eerst wordt er een aantal stenen op en naast u neergelegd. Vervolgens wordt het lichaam ingemasseerd met olie om de stenen goed te laten glijden over de huid. De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen.
Door de combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) kan de masseur dieper in het spierweefsel komen wat de massage of behandeling veel effectiever maakt. Een Hot Stone massage draagt hiermee bij aan een positief zelfherstel van het lichaam, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen.
De Hot Stone massage is met name geschikt voor of bij:

 • spanningen  – stress (maar zeker niet bij Burnout)
 • spierproblemen – fibromyalgie
 • gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose
 • spijsverteringsproblemen
 • slechte doorbloeding

Maar natuurlijk is het ook geschikt voor mensen die even tot rust willen komen en genieten van de weldaad van een Hot Stone massage.

Haptonomische ontspanningsmassage:

Haptonomie is letterlijk de leer van het tasten en het voelen. De haptonomische massage stelt je in staat om meer en beter in contact te komen met je eigen gevoel. Dus, haptonomie richt zich op de totale mens en houdt zich bezig met het gevoelsleven van de mens. Het is een heerlijke ontspanningsmassage om te ontstressen en weer bij jezelf te komen.

Oefentherapie:

Om een goed herstel te krijgen moet de cliënt er natuurlijk ook zelf iets aan doen.

Oefentherapie is het teweegbrengen van spiercontracties en bewegingen van het lichaam, om zo het functioneren van een persoon te verbeteren zodat deze de activiteiten van het dagelijkse leven kan (blijven) uitvoeren. Oefentherapie bestaat uit gerichte mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende oefeningen en oefeningen en advies gericht op houdingscorrectie en het verbeteren van bewegingsgewoonten.

Oefentherapie is er op gericht om inzicht te verkrijgen in de bewegingsklachten. Zodat door middel van een ander bewegingsgedrag, nieuwe of terugkerende klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dus naast het verhelpen van de klachten aan het bewegingsapparaat gaat er ook een preventieve werking vanuit de oefentherapie.

Ontspanningsmethode:

 • Methode Jacobson (relaxatie)

Nut van relaxatie: Onze spieren zijn veel vaker in werking dan we denken. Wie bijvoorbeeld naar een tenniswedstrijd of naar een film zit te kijken, spant meestal ongemerkt heel wat spieren: we zitten “gespannen” te kijken of we vinden het een “spannend” stuk. Wie angstig is, piekert, spant ook, meestal ongemerkt heel wat spieren. Veel “spanning” kan op de duur slecht zijn

A (angsten, zorgen) -> leidt tot -> B (spierspanning)
Wanneer spieren lange tijd gespannen zijn, kunnen er lichamelijke klachten optreden:

B (spierspanning) -> leidt tot -> C (lichamelijke klachten)

Men kan in een spiraal terecht komen:
Oefening is nodig om uit deze spiraal te geraken. Het is niet zo moeilijk om een aantal spieren van armen, benen, nek of rug te spannen en te ontspannen. Maar het wordt al veel moeilijker om de spieren van het voorhoofd of de buik te ontspannen. We zijn er ons namelijk niet van bewust waar alle spieren en spiertjes van ons lichaam zitten en of we ze gespannen houden of niet. De spieren zo diep mogelijk ontspannen is al evenmin eenvoudig.

Methode Jacobson is een actieve progressieve ontspanningsmethode, waarbij men een spier eerst actief en bewust spant en daarna ontspant. Het “progressieve” is dat men via deze methode de ontspanning steeds meer verdiept. Langzamerhand krijgt de patiënt/cliënt meer controle over spanningen in zijn lichaam en heeft hij minder last van klachten.

 • Ontspanningsmethode bij hyperventilatie

De behandeling bestaat uit eenvoudige instructies, die nauw aansluiten bij dagelijkse houdingen en bewegingen. Samen met de cliënt wordt gezocht naar een zinvolle verandering. De weg terug naar een gezonder spanningsniveau is vaak langer wanneer de verhoogde spanning al enige tijd aanwezig is. Met de opgedane ervaringen tijdens de behandeling verkrijgt men handvaten waarmee men zelf verder kan.

Hoofdpijn bestrijding:

Een behandeling speciaal gericht op hoofdpijn klachten. Met verschillende mobilisaties en oscillaties in combinatie met ontspannende massagegrepen heeft deze behandeling een verbeterend effect bij spanningshoofdpijn en hoofdpijn vanuit de nek.

Ooracupunctuur:

Oorreflexologie is een moderne, westerse manier van therapie. De oorsprong is chinees maar de franse arts Dr. Paul Nogier legde in de jaren ’50 verbanden tussen aandoeningen, organen en punten in het oor

Oorreflexologie kan worden ingezet voor een groot aantal aan, zowel psychische als somatische, klachten Het is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van acute en chronische pijnklachten aan o.a. het bewegingsapparaat.

Te behandelen klachten zijn onder andere:

 • Slaap problemen zoals inslapen, doorslapen of teveel slapen
 • Hoofdpijn bijv. spanningshoofdpijn of migraine
 • Nek- en schouderpijn zoals teveel spanning in de nek regio, peesontsteking schouder, frozen shoulder
 • Rug, heup en knie klachten
 • Maag en darm problemen
 • Burnout en stress
 • Hormoon gerelateerde klachten zoals menstruatie, overgang, PMS
 • Sportblessures bijv. tenniselleboog, verstuikte enkel
 • Eczeem
 • Allergie, hooikoorts
 • Ondersteuning bij afvallen
 • Ondersteuning bij stoppen met roken
 • Pijnbestrijding
 • Depressie

In mijn praktijk wordt ooracupunctuur voornamelijk gebruikt als eventuele aanvulling op mijn behandelingen. Dit kan met naaldjes maar ook met metalen bolletjes of zaadjes. Ik gebruik een combinatie van Chinese en Franse punten.

De behandelingen gericht op hooikoorts, ondersteuning bij het afvallen en het stoppen met roken zijn op zichzelf staande ooracupunctuur behandelingen.

Medical taping:

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast Medical Taping Concept logode behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.

Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend  en wordt door diverse soorten professionele behandelaars  binnen de gezondheidszorg  toegepast .

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

 • De tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
 • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
 • Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Triggerpointtherapie:

Kenmerkend voor een myofasciaal triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan bezorgen op de plek zelf maar ook op andere plaatsen. Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren van de hals

Klachten die door Triggerpoints worden veroorzaakt, zijn vaak goed te behandelen. Tijdens het onderzoek wordt vastgesteld of er triggerpoints in de spieren zijn en of deze ook de klacht veroorzaken. Als dit het geval is kunnen we behandelen.

De therapie is erop gericht om de triggerpoints te déactiveren (uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen.

Voor een prachtig uitgebeelde uitleg onderstaand filmpje. Dit filmpje geeft een duidelijk beeld hoe een triggerpoint ontstaat en hoe deze behandeld kan worden.

Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.