Hooikoorts

WAT IS HOOIKOORTS? 

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand die last heeft van hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit worden ook wel pollen genoemd. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel krijgen rond februari – maart klachten en mensen met een allergie voor grasstuifmeel rond mei – juni.

Hooikoorts is dus eigenlijk een allergische reactie op pollen. Bij hooikoorts patiënten reageert het afweersysteem meteen zodra er stuifmeel in het lichaam komt.

Wanneer de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terechtkomen, reageert het afweersysteem hierop. Het lichaam maakt dan de afweerstof IgE (Immunoglobine E) aan. IgE zet zich op de mestcellen vast. Dit zijn cellen die voornamelijk voorkomen in de luchtwegen en longen. Mestcellen bevatten stoffen, zoals histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Komen er nieuwe pollen op het slijmvlies, dan laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierbij komt histamine vrij en dit veroorzaakt hooikoortsverschijnselen.

Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en antistoffen aangevoerd. De jeuk en de pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing. Deze histaminereactie is dus goed. De slijmvliezen worden rood en zwellen op. Bij hooikoorts ontstaat er ook een overmatige slijmproductie.

 

MEDICAL TAPING BIJ HOOIKOORTS

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Medical tape kan bij veel verschillende klachten worden toegepast, zo ook bij hooikoortsklachten. De resultaten van  taping bij hooikoortsklachten zijn erg positief. Uit twee pilots blijkt dat 84% flinke verlichting heeft bij de klachten. Dit komt voornamelijk door de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape het neurogene stelsel via de huid. De eerste keer tapen heeft al direct een positief effect, maar het beste resultaat wordt behaald met twee keer tapen: de klachten zijn dan al veel minder. Na de tweede tapesessie werd bij de pilots een significant verschil van alle symptomen waargenomen.

 

 

OORACUPUNCTUUR BIJ HOOIKOORTS 

Ook ooracupunctuur of oorreflexologie is een zeer werkzame, natuurlijke geneeswijze bij hooikoorts. Met deze behandeling bij hooikoorts herstellen we de normale afweerreactie op een natuurlijke manier. De heftige reactie van het afweersysteem wordt verminderd, zodat u op en duur minder allergisch wordt. En soms verdwijnen de klachten zelfs helemaal.

 

MEDICAL TAPING & ACUPUNCTUUR: DÉ IDEALE COMBINATIE

Wij behalen de beste resultaten bij hooikoortsklachten door het toepassen van een combinatie van medical taping en ooracupunctuur. Zeker wanneer u last hebt van meerdere pollen biedt dit dé oplossing.

Wil je meer weten over mogelijkheden bij hooikoortsklachten en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Begin zo vroeg mogelijk in het jaar met deze behandeling om het afweersysteem al op te bouwen.